Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 15.10.2024 r.
Przekąski z gąski 2024 – rusza kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich
Tatar/okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki, kiełbasa i carpaccio z gęsiny, półgęsek, pierogi lub kanapki z gęsiną oraz inne przekąski z gęsiny (na ciepło lub na zimno) można zgłosić w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Przekąski z gąski 2024”. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 października, a wielki finał zaplanowano na 6 listopada w restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański).
Uczestnikami mogą być:
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy (zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych) do dnia 28 października 2024 r. na adres [email protected]. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie organizatora, tj. Instytutu Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
W dniach 29-30 października sekretarz konkursu oraz członkowie kapituły sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu. W dniu 31 października zgłaszający otrzymają od organizatora informację o zakwalifikowaniu się do konkursu lub nie oraz zaproszenie do udziału w finale.
W dniu finału konkursu, tj. 6 listopada 2024 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 10.30 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Dworu w Skrzynkach (62-060), pl. Parkowy 1.
Organizatorzy dopuszczają także możliwość przesłania (lub dostarczenia) gotowych produktów z gęsiny wraz z kartami zgłoszenia droga kurierską. W takim przypadku produkty tez zostaną przygotowane do degustacji i udostępnione kapitule bezpośrednio przez organizatora. Przesyłkę należy zaadresować na: Instytut Skrzynki, Plac Parkowy 1; 62-060 Skrzynki, gmina Stęszew z dopiskiem: KONKURS „Przekąski z Gąski”.
Przekąski/potrawy należy dostarczyć i przygotować (*podać) do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5-osobowej kapituły). Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika konkursu. Do dyspozycji uczestników w miejscu odbywania się konkursu będzie dostępna płyta indukcyjna. Kolejność oceniania zgłoszonych potraw będzie losowa. Losowanie kolejności odbędzie się o godz. 12.30. Ocena będzie miała charakter jawny. Każda ze zgłoszonych potraw oznaczona będzie nazwą zgłaszającego i numerem. Ocena przekąsek zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 13.00-15.30.
Na laureatów konkursu czekają nagrody finansowe GRAND PRIX w wysokości 750 zł w dwóch kategoriach: restauracje i KGW oraz 500 zł w kategorii: producenci i przetwórcy. Ponadto przyznane zostaną w każdej kategorii I, II, III miejsca i wyróżnienia.
Na laureatów z powiatu poznańskiego czekają dodatkowo Certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024.
Konkurs „Przekąski z gąski” jest imprezą kulinarno-promocyjną, która ma na celu propagowanie tradycji przygotowywania i podawania potraw z gęsi w dniu Świętego Marcina oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Konkurs odbywa się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej oraz TOP AGRAR Polska.
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki
Wiadomość pochodzi ze strony https://www.czerniejewo.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&menu=589&artykul=6687&akcja=artykul